KVVY Yhdistyksen virtavesien ja taimenkantojen kartoitus laajenemassa Satakuntaan

Julkaistu: 28.08.2024
Kategoriat: Ajankohtaista, Yhdistys

Virtavesi-inventoinneissa selvitetään alueen vesistöjen soveltuvuutta taimenen elinympäristöksi. Inventoinneissa dokumentoidaan mahdolliset nousuesteet, virtapaikat, tierummut ja koskialueet.

Sähkökoekalastukset kohdennetaan inventoinneissa potentiaalisiksi todetuille taimenen esiintymisalueille. Koekalastuksissa on löydetty taimenia, joiden alkuperää selvitetään dna-tutkimusten avulla. Koekalastuksissa on myös havaittu vieraslaji puronieriää, joka vie taimenelta elintilaa.

Kaksi ihmistä menee koskeen haavit ja kalastusvälineet mukanaan.

Sähkökoekalastuksia on suoritettu muun muassa Lavian Susikoskella.

Virtavesi-inventointeja ja sähkökoekalastuksia jatketaan, ja hankkeen puitteissa laajennetaan kartoitustyötä Karvianjoen valuma-alueella. Hanketta on tarkoitus jatkaa yhteistyössä osakaskuntien, kalatalousalueiden ja maanomistajien kanssa, jolloin on mahdollista toteuttaa virtavesikunnostuksia sekä suunnitella taimenkannan kotiutuksia mätirasiaistutuksilla. Veden laadun parantaminen taimenelle paremmin soveltuvaksi edellyttää toimia laajemmin koko valuma-alueella.

KALUTA-hankkeen (Karvianjoen vesistöalueen luontaisesti lisääntyvä taimen) tavoitteena on koota tietoa virtavesien ja taimenkantojen tilasta, toteuttaa esiselvityksiä ja kartoituksia konkreettisten kunnostustöiden edistämiseksi sekä aktivoida paikallisia toimijoita virtavesien ja taimenkantojen hoitotyöhön Karvianjoen valuma-alueella sekä Karhijärven ja Sääksjärven alueilla Satakunnassa. KALUTA-hanke on saanut rahoitusta Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalastonhoitomaksuvaroista.

Lue lisää: Virtavesien ja taimenkantojen hoitotyö – KVVY

Soita meille Soita meille