Loimijoen vesienhoitotyön koordinointi

Loimijoki virtaa neljän maakunnan alueella Hämeen, Varsinais-Suomen, Satakunan ja Pirkanmaan risteyskohdassa. Huittisissa Loimijoki yhtyy Kokemäenjokeen. Loimijoen valuma-alueella on järviä hyvin vähän ja ne painottuvat latvavesille Tammelan järviylängölle.

Loimijoki ja sen sivu-uomat ovat ekologiselta luokittelultaan vain välttävässä ja yläjuoksun osalta tyydyttävässä ekologisessa tilassa. Joki virtaa alavien viljelyalueiden läpi ja on luonnostaan savisameaa. Lisäksi erityinen haaste on vieraslaji isosorsimon nopea lisääntyminen.

Loimijoen vesistön vedenlaatu ekologisen luokittelun mukaan.

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry on koordinoinut Loimijoen vesienhoitotyötä vuoden 2019 alusta. Koordinointityön tavoitteena on koota alueen toimijat vesienhoitotyön tueksi, lisätä kunnostustoimien toteutusta alueella ja viestiä aktiivisesti vesien tilasta ja sen eteen tehtävistä toimista.

Kaikki Loimijoen alueen kunnat ovat vahvasti mukana vesienhoitotyötä tukemassa. Lisäksi resursseja haetaan erilaisista hankerahoituksista, joista ensimmäisenä käynnistyi asukasviestintään keskittyvä Loimijoen vesiviesti -hanke.

Loimijoen vesienhoitotyö tarvitsee lisää tukijoita. Jokaiselle löytyy varmasti sopiva tapa olla mukana yhteisistä vesistämme huolehtimassa.

Tule mukaan Loimijoen vesienhoitoa edistämään!

Lauri Sillantie

Satu Heino