<? the_title(); ?> - KVVY

Hule- ja jätevesien haitta-aineet hallintaan tiedottamalla

Hule- ja jätevesien haitta-aineet hallintaan tiedottamalla -hankkeen tavoitteena on viestiä kuluttajille, kotitalouksille sekä kunta- ja kaupunkiorganisaatioille hule- ja jätevesien sisältämistä haitta-aineista ja opastaa, kuinka niiden aiheuttamaa kuormitusta vastaanottaviin vesistöihin pystyttäisiin vähentämään.

Kaupunkivesien hallinta ja niiden kuljettamien haitallisten aineiden vähentäminen ovat Ympäristöministeriön Ahti-ohjelman (2023–2027) kantavia teemoja. Kaupunkien hulevedet sisältävät vesistöille, maaperälle ja näiden eliöstölle haitallisia aineita kuten kiintoainesta, metalleja, PAH-yhdisteitä, öljyä ja mikromuovia. Kaupunkivedet ohjautuvat tällä hetkellä usein puhdistamattomina läheisiin pintavesistöihin. Samaan tapaan kotitalouksissa, terveydenhuollossa sekä teollisuudessa käytetään aineita, jotka päätyvät jätevedenpuhdistamoille, mutta joita puhdistamojen biologinen prosessi ei pysty täysin puhdistamaan. Esimerkiksi osa lääkeaineista ja öljy päätyvät jätevedenpuhdistamon prosessin kautta läheisiin pintavesistöihin.

Paremmalla vesien hallinnalla halutaan vaikuttaa rehevöitymistä aiheuttavan vesistökuormituksen vähentämisen lisäksi myös vesistöön päätyvien haitta-aineiden määrään. Aihe on erittäin ajankohtainen, sillä rankkasateiden vuoksi kasvaneet hulevesimäärät ja esimerkiksi viemäreiden ylivuodot kuormittavat ympäristöä merkittävästi.

ELY-keskusten ja muiden rahoituslähteiden kautta tukea ovat saaneet useat aiheeseen liittyvät hankkeet, jotka ovat tuottaneet merkityksellistä tutkimustietoa sekä uusia toimintamalleja. Tällaisia hankkeita ovat esimerkiksi Hula- Hulevesien laadullinen hallinta ja haitallisten aineiden monitorointi, Vemo – Kaupunkien jätevesien haitallisten aineiden vähentäminen monitorointia tehostamalla, Vikuri -hanke (Viemärivuodot kuriin kimpassa), Mahanpuruja muovista -kampanja, Uudet haitalliset aineet suomalaisilla jätevedenpuhdistamoilla -hanke ja Selvitys hulevesien laadusta (Kuntaliitto).

Aikaisemmista hankkeista saatu tieto on kuitenkin jäänyt osittain vähäiselle käytölle. Tarvetta tiedon jakamiselle on, ja hankkeissa tuotettua tietoa ja materiaalia voidaankin hyödyntää rakennettaessa kuluttajille, kotitalouksille sekä kunta- ja kaupunkiorganisaatioille kohdennettua, selkeää ja havainnollista viestintää. Näin saatua tietoa pystytään hyödyntämään tehokkaammin ja se tavoittaa paremmin myös sellaiset tahot, jotka eivät ole kuulleet päättyneiden hankkeiden tuloksista tai osanneet esimerkiksi hyödyntää niissä kehitettyjä toimintamalleja.  

Tämän hankkeen tavoitteena on viestinnän ja ohjauksen avulla tehdä kaupunkivesien hallinta sekä haitta-aineiden vaikutukset vesistöihin paremmin tunnetuiksi. Tiedottaminen tapahtuu verkossa ja sosiaalisessa mediassa sekä messutapahtumissa ja yleisötilaisuuksissa. Hankkeessa on tarkoitus hyödyntää jo aikaisemmin päättyneiden hankkeiden loppuraportteja sekä niiden viestintään tarkoitettuja materiaaleja. Materiaalien käytöstä keskustellaan ja sovitaan alkuperäisten tekijöiden kanssa.  

Hankkeen toteutusaika on 1.6.2024–15.7.2025. Hankkeen toteuttaa KVVY Yhdistys, joka tekee tiivistä yhteistyötä vesiensuojelun tehostamisohjelmasta (2019–2023) tukea saaneiden hankkeiden kanssa ja nyt Ahti-ohjelmasta rahoitettujen hankkeiden kanssa. Hankkeen kokonaisbudjetti on 25 291 euroa ja sitä rahoittaa Ympäristöministeriön vesien ja meren tilan parantamiseen tähtäävä Ahti-ohjelma (2023–2027), joka jatkaa osaltaan vesiensuojelun tehostamisohjelmaa. Hankkeelle on myönnetty 80 % avustus, jota hallinnoi Etelä-Savon ELY-keskus.  

Ota yhteyttä:

Katja Kotalampi

Jätevesiasiantuntija
Puh. 03 246 1334


Henkilökohtaiset sähköpostiosoitteet muodossa: etunimi.sukunimi@kvvy.fi
Soita meille Soita meille