Iso-Tarjannevesi -hanke vedenkorkeuksien ennallistamiseen

Iso-Tarjannevesi -hanke vedenkorkeuksien ennallistamiseen on esiselvityshanke, jossa tuotettava tieto tukee Iso-Tarjanneveden haitallisen alhaisten vedenpinnan korkeuksien nostamisen suunnittelua. Saadut tulokset ovat hyödynnettävissä Murolekosken kunnostuksen varsinaisessa suunnitteluhankkeessa.

Hankkeen tausta

Iso-Tarjannevedellä tarkoitetaan Ruoveden Murolekosken yläpuolella sijaitsevaa vesialuetta, joka ulottuu Mänttä-Vilppulassa Vilppulankosken alapuolelle ja Virroilla Herraskosken alapuolelle. Säännöstelemättömän Iso-Tarjanneveden pinta-ala on 220 km² ja sen vedet purkautuvat noin 50 metriä leveän ja 130 metriä pitkän Murolekosken kautta alapuoliseen Näsijärveen. Murolekoski on ihmisen toimesta voimakkaasti perattu 1800-luvulla.

Iso-Tarjanneveden vedenkorkeudet noudattavat luontaista rytmiä, mistä johtuen vedenkorkeuksien vaihtelu on voimakasta. Rantojen omistajat, loma-asukkaat sekä vesialueiden virkistyskäyttäjät ovat kokeneet, että etenkin viime vuosina vedenkorkeudet ovat olleet Iso-Tarjannevedellä poikkeuksellisen alhaalla haitaten vesistön virkistyskäyttöä. On arvioitu, että ilmastonmuutoksen takia äärisääilmiöt tulevat yleistymään, mikä vaikuttaa niin sadannan jaksottumiseen kuin myös lumipeitteiseen aikaan, jotka yhdessä lisäävät kesän aikaisia vesistöjen haitallisen alhaisia vedenpinnan korkeuksia.

Iso-Tarjanneveden kesän aikaisilla alhaisilla vedenpinnan korkeuksilla on negatiivisia vaikutuksia vesikasvivyöhykkeeseen, rantojen umpeen kasvuun sekä ranta-alueiden eroosioon. Kevään ja alkukesän aikana liian alhaiset vedenpinnan korkeudet heikentävät kevätkutuisten kalojen lisääntymistä, mikä heikentää näiden kalakantojen tilaa. Vesikasvillisuusvyöhykkeellä elävät hyönteiset, pohjaeläimet ja vesilinnut kärsivät, jos vedenpinta laskee keväällä nopeasti liian alas.

Hankkeen tavoitteet

Iso-Tarjannevesi -hankkeen päätavoitteena on kartoittaa hankealueen vesistöön rajoittuvien kiinteistöjen omistajien mielipidettä Iso-Tarjanneveden haitallisten alhaisten vedenpinnan korkeuksien nostamisesta. Hankkeessa pyritään myös aktivoimaan ja sitouttamaan kiinteistön omistajia sekä muita asianosaisia kunnostustoimien eteenpäin viemistä varten. Hankkeessa selvitetään lisäksi mitä selvityksiä Murolekosken kunnostaminen ja vedenpinnan nostaminen vaativat ja mitkä ovat näiden selvitysten kustannukset.

Hankealue on jaettu neljään osa-alueeseen: Palovesi-Jäminginselkä, Ruovesi, Tarjanne-Visuvesi ja Vaskivesi. Hankkeen positiiviset vaikutukset vesiliikenteeseen ja virkistyskäyttöön ovat sitä vastoin hankealuetta laajemmat ja yltävät koko Näsijärven reitille.

Hankkeen ajankohtaiset kuulumiset

30.9.2020: Hankkeen kysely Iso-Tarjanneveden vedenpinnan korkeuksista postitetaan asianosaisille syksyn aikana. Toivomme vastauksia ensisijaisesti sähköisesti, mutta toki vastauksia voi antaa myös paperisella vastauslomakkeella.

Hankkeen toteuttajat

Iso-Tarjannevesi -hanke vedenkorkeuksien ennallistamiseen on yhteistyöhanke, jossa ovat mukana Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry, Ruoveden kunta sekä Virtain ja Mänttä-Vilppulan kaupungit. Hankkeen päätoteuttajana toimii Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry.

Hankkeen rahoitus ja aikataulu

Iso-Tarjannevesi -hanke on saanut rahoitusta vesistön ja vesiympäristön käyttöä ja tilaa palvelevista harkinnanvaraisista valtionavustuksista ja avustuksen on myöntänyt Pirkanmaan ELY-keskus. Hanke päättyy joulukuussa 2021.

Heikki Holsti

Kalasto ja virtavedet