Kesätöissä KVVY:llä

Julkaistu: 02.10.2024
Kategoriat: Ajankohtaista, Asiantuntijat, Laboratorio, Työpaikat, Yhdistys

Pohjaeläimet kiehtovat Kaisaa

Kaisa Palomäki on työskennellyt toukokuusta saakka Asiantuntijapalvelut-osaston Biologiset tutkimukset- yksikössä. Oulussa biologiaa opiskelleelle Kaisalle KVVY ei ollut entuudestaan tuttu toimija, mutta nettisivujen perusteella yritys näytti kiinnostavalta. Kaisa päätti hakea avoimella hakemuksella kesätöitä, ja pirautti vielä perään biologisten tutkimusten yksikön päällikölle Tommi Maliselle. Kaisan laaja osaaminen ja reipas asenne vakuuttivat, ja pian Kaisa pääsi aloittamaan työt.

Heptagenia. Kuva: Kaisa Palomäki

Kesän aikana Kaisa on päässyt tekemään juuri sellaisia työtehtäviä, joiden vuoksi hän on alalle hakeutunut. Työ on ollut monipuolista maastotöiden ja toimistopäivien vaihdellessa. Kaisa on ollut mukana koekalastuksissa ja poiminut pohjaeläimiä. KVVY:llä työskentelyn Kaisa on kokenut rennoksi ja mukavaksi, ja työkaverit ovat ottaneet uuden ihmisen hyvin vastaan. Tärkeänä hän pitää myös sitä, että työntekijän osaamiseen luotetaan ja sitä arvostetaan. Kaisan vinkki kesätyön hakijalle: Motivaation esiintuominen ja rohkeus auttavat erottumaan.

Kaisa jatkaa kesätyöstä suoraan hommia vakituisena työntekijänä, eli kesätyön kautta tuli napakymppi: koulutusta vastaava työ omalta erikoistumisalalta.

Konstan kesään on kuulunut maastotyötä ja toimistopäiviä


XAMK:ssa ympäristöteknologian insinööriksi opiskeleva Konsta Hartikainen on tuore tamperelainen. Kun Mikkelin suunnassa työnhaku tuntui olevan haastavaa, hän päätti lähteä Tampereelle parempien työmahdollisuuksien perässä, ja aika pian tärppäsikin. Kesäkuussa KVVY:llä hommat aloittanut Konsta on kesän aikana päässyt tutustumaan monipuolisesti Suunnittelupalvelut- osaston hommiin. Konstalla on myös vesistönäytteenoton sertifikaatti, joten hän on toiminut tarvittaessa myös vesistö- ja pohjavesinäytteenottotiimin apuna. Työ on ollut vaihtelevaa ja mieluista, eikä tylsiä päivä ole tullut vastaan.

Maastomittauksia kosteikkoa varten. Kuva: Konsta Hartikainen

Konsta kertoo viihtyneensä talossa todella hyvin, ja on päässyt tekemään töitä erilaisten ihmisten kanssa. Kalamiehenä hän on löytänyt työpaikalta jo samanhenkisiä kavereitakin. Ensimmäinen oman alan työpaikka löytyi oma-aloitteisuuden ansiosta, Konsta laittoi rohkeasti hakemuksen vaikkei paikkaa ollutkaan auki. Neuvoksi uuteen työpaikkaan tulijalle hän antaa oma-aloitteisen asioihin tarttumisen ja tiedon hakemisen. Tekevä oppii, ja työkavereilta saa apua aina kun kysyy.

Opintojensa loppusuoralla oleva Konsta löysi kesätyön kylkiäisenä myös harjoittelupaikan ja opinnäytetyön aiheen KVVY:ltä.

Laboratoriotyössä yhdistyy teoria ja konkretia Mikolle mieluisalla tavalla

Mikon tie KVVY:lle kulki viime talven opintojen kautta. Teemme TAMK:n kanssa yhteistyötä, jossa laboratoriotekniikan opiskelijat valitsevat kummiyrityksen, jonka kanssa he toteuttavat oppimiskokonaisuuden. Mikko oli mukana kummioppilaidemme ryhmässä, ja sitä kautta talo tuli Mikolle tutuksi jo talven ja kevään kuluessa. Samalla heräsi ajatus siitä, että täällä voisi olla mukava tehdä myös töitä. Mikko kysyi rohkeasti kesätyöpaikkaa, ja jo tutuksi tulleelle hakijalle töitä löytyikin.

Kesän ajan Mikko on työskennellyt jätevesianalytiikan typpiryhmässä, jossa tutkitaan typen yhdisteitä ja lisäksi esim. pesuainejäämien pitoisuutta. Mikko on kiinnostunut erityisesti jätevesien tutkimisesta, joten kesätyö on ollut antoisaa. Kesän aikana myös laitteisiin liittyvä osaaminen on alkanut kiinnostaa tietoteknistä taustaakin omaavaa Mikkoa. Mukavat työkaverit, kiinnostavat työtehtävät ja vaihtelevat päivät ovat olleet työn suola. Kesätyönhakijoita Mikko kannustaa panostamaan hakemukseen, hyvä hakemus ja kuva mukaan, niin jää työnantajalle mieleen.

Mikko on tykännyt työskentelystä vesiryhmässä. Kuva: Mia-Maria Aarnava

Myös Mikko on pian valmistumassa, ja tulevan insinöörin kesätyö vaihtui syksyn tullen harjoitteluun ja opinnäytetyön tekemiseen KVVY:llä.

Monipuolinen vesiensuojelutyö on täyttänyt Ellan kesäpäivät

Hydrogeologian maisteriopiskelija Ella Ketolalle KVVY oli tuttu paikka jo entuudestaan, sillä kesä oli Ellalle jo kolmas KVVY Yhdistyksen kesätyöntekijänä. Tänä kesänä Ellaa on työllistänyt etupäässä Pohjavesipäivä-tapahtuman järjestäminen, yhdistyksen Loimijoki-työtä esittelevän Loimijoen pelastusohjelma -tarinakartan päivitys ArcGIS- ohjelmalla sekä ympäristökasvatustapahtumissa työskentely. Ellan mielestä työn suola onkin ollut monipuolisuus ja vaihtelevat työympäristöt: välillä istutaan koneella, mennään maastoon tai opetetaan lapsia tarkkailemaan vesiympäristöä.

Maastopäivinä pääsee nauttimaan kesästä. Kuva: Elina Nystedt

KVVY:n työyhteisöä Ella kuvaa avoimeksi ja ihanaksi. Kaikille voi mennä juttelemaan ja keneltä tahansa uskaltaa kysyä neuvoa. Ellan tärkein vinkki kaikille uuteen työpaikkaan meneville onkin: kysy, kysy, kysy. Uskalla kysyä apua ja tietoa aina kun et osaa tai tiedä jotain. Apua löytyy, ja oma tieto ja osaaminen kasvavat. Kesätyön hakemiseen Ellan vinkki on etsiä työpaikkoja myös työnhakuilmoitusten ulkopuolelta.

Ellan työsuhde jatkuu syksyn tullen Tutkimus Oy:n puolella, jossa hän toimii opintojen ohessa pohjavesiasioiden parissa.

Tutustu Ellan toteuttamaan Pohjavesi- päivään täällä: https://kvvy.fi/pohjavesialueilla-ei-pida-ottaa-riskeja/

Soita meille Soita meille