Hankkeesta tukea hulevesihaasteiden tunnistamiseen ja ratkaisemiseen kunnissa

Julkaistu: 09.01.2025
Kategoriat: Asiantuntijalta, Vesiviesti-blogi, Yhdistys

Vettä läpäisemättömiltä pinnoilta ympäristöön huuhtoutuvat hulevedet sisältävät vesistöille, maaperälle ja niiden eliöstölle haitallisia aineita, kuten metalleja, PAH-yhdisteitä, öljyä ja mikromuovia.

Hulevesien johtaminen hulevesiverkoston ja ojien sijaan viemäriverkostoa pitkin jätevedenpuhdistamolle ei ole sekään ongelmatonta. Hulevedet eivät puhdistu täysin puhdistamolla. Sen sijaan puhdistamolle johdetut hulevedet saattavat muun muassa huonontaa jätevedenpuhdistamon puhdistustulosta, ja jätevesiviemäriin ohjautuessaan ne saattavat aiheuttaa jätevesiviemärien tulvimista. Kun hulevesiä päätyy runsain mitoin jätevedenpuhdistamolle saakka, voi olla, että puhdistamot joutuvat turvautumaan ohijuoksutuksiin. Tämä kaikki aiheuttaa kustannuksia ja ympäristöhaittoja.

KVVY Yhdistyksen Hule- ja jätevesien haitta-aineet hallintaan tiedottamalla -hankkeessa halutaan lisätä tietoa erilaisista mahdollisuuksista hulevesien aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi. Hankkeen jätevesiasiantuntija Katja Kotalampea on mahdollista pyytää mukaan keskustelemaan hulevesiin liittyvistä asioista ja pohtimaan, kuinka hulevesien aiheuttamia ongelmia kunnissa voidaan vähentää.

Katja Kotalampi

– Kun haitta-aineiden kulkeutumista vesistöihin ymmärretään paremmin, on helpompaa etsiä määrätietoisesti ratkaisuja, joiden avulla tilannetta voidaan parantaa, kuvailee KVVY Yhdistyksen jätevesiasiantuntija Katja Kotalampi.

Paremmilla hulevesiratkaisuilla varaudutaan ilmastonmuutokseen, parannetaan ympäristön tilaa ja säästetään rahaa

Kuntaorganisaatioiden ja vesihuollon toiminta on vesihuoltopäällikkönä toimineelle ja kunnan päätöksenteossa mukana olleelle Katja Kotalammelle tuttua.

– Minun on helppo ymmärtää kuntien toimintaan liittyviä haasteita sekä toisaalta myös viemäriverkostojen rakenteellisia ongelmia. Sen myötä on helpompaa auttaa kuntia löytämään itselleen sopivat keinot viestiä tai toimia ongelmien ratkaisemiseksi.

Erityishuomiota Kotalampi kiinnittäisi hulevesien hallinnan kokonaisvaltaiseen suunnitteluun sekä käsittelyyn. Hulevesimäärät tulevat lisääntymään ilmastonmuutoksen myötä kasvavien sateiden vuoksi, samoin esimerkiksi kaupunkitulvat ja jätevedenpuhdistamojen ohijuoksutukset. Se lisää osaltaan myös hulevesien sisältämien haitta-aineiden leviämistä luontoon.

– Kun hulevedet käsitellään asianmukaisesti, niiden aiheuttamat riskit viemäriverkostoissa ja jätevedenpuhdistamoilla vähenevät, mikä vaikuttaa suoraan myös kuntatalouteen.

Hulevesikaivon kansi on veden pinnan alla.

Monin paikoin hulevesiverkostot ovat vanhoja tai niitä on puutteellisesti, jolloin hulevesien käsittely ei ole tarkoituksenmukaista ja hulevesistä koituu ongelmia.

Luonnonmukaiset ratkaisut auttavat tulvariskien hillitsemisessä

Hulevesiä on mahdollista hallita luonnonmukaisin keinoin. Niiden syntyä on mahdollista vähentää muun muassa vähentämällä päällystettyjä pintoja, jotta sade- ja sulamisvedet pääsevät imeytymään maahan. Suosimalla avouomia umpinaisten putkien sijaan voidaan vettä viivyttää ja tulvariskejä vähentää.

Hulevesiä on mahdollista pidättää ja käsitellä luonnonmukaisesti myös esimerkiksi painanteiden ja kosteikkojen avulla. Ne monipuolistavat maisemaa ja vahvistavat luonnon monimuotoisuutta. Samalla ne hidastavat veden kulkua, jolloin hulevesien haitta-ainekuormitus suoraan vesistöihin vähenee merkittävästi, samoin äkillisten sadepiikkien aiheuttamat haitat.

– Kosteikkojen läpi hitaasti kulkiessaan hulevedet puhdistuvat paremmin kuin jätevedenpuhdistamolla. Samalla ympäristöriskejä aiheuttavat jätevedenpuhdistamoiden ylivuodot sekä ohijuoksutukset vähenevät.

Hule- ja jätevesien sisältämiä haitta-aineita on mahdollista vähentää

Hankkeessa kiinnitetään huomiota hulevesien aiheuttamien haasteiden lisäksi myös jätevesien sisältämiin haitta-aineisiin. Hankkeessa kiinnitetään huomiota myös siihen, kuinka esimerkiksi kotitalouksissa voidaan vähentää vesistöihin päätyviä haitallisia aineita.

– Tulen mielelläni vaikkapa paikalliseen yleisötilaisuuteen kertomaan ja keskustelemaan aiheesta, Kotalampi rohkaisee.

Ihmisiä istumassa yleisötilaisuudessa.

Punkalaitumella järjestetyssä Vesihuoltoillassa keskusteltiin alueen hule- ja jätevesien käsittelystä sekä niiden aiheuttamista haasteista. Tilaisuuteen osallistui kuntalaisia sekä eri alojen asiantuntijoita lähialueen jätevedenpuhdistamoilta, kuntien vesihuollosta sekä ympäristötoimesta. Erilaisista näkökulmista virisi vilkasta keskustelua.


KVVY Yhdistyksen Hule- ja jätevesien haitta-aineet hallintaan tiedottamalla -hanketta rahoittaa ympäristöministeriön Ahti-ohjelma (2023–2027). Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoa hule- ja jätevesien sisältämistä haitta-aineista ja opastaa, kuinka niiden aiheuttamaa kuormitusta vesistöihin voidaan vähentää.

Lue lisää hankkeesta: Hule- ja jätevesien haitta-aineet hallintaan tiedottamalla – KVVY

Hankkeen Instagram-sivu: #vesienhaittaaineetkuriin

Teksti: Hanna Määttänen; kuvat: Katja Kotalampi, Hanna Määttänen

Soita meille Soita meille