Loimijoki palasi vanhaan uomaansa Huittisten Korkeakoskella

Julkaistu: 09.08.2021
Kategoriat: Loimijoki

Iloinen puheensorina kuuluu Tynkkysten rakenteilla olevasta saunamökistä. Katoksen alta ei kuitenkaan löydy saunan rakentajia vaan uoman ennallistajia. Rakennustyöt Huittisten Korkeakoskella käynnistyivät juhannuksen jälkeen. Kunnostuksessa kaivettiin auki vanha Loimijoen uoma, joka oli saanut aikanaan väistyä oikaistun uoman tieltä. Tavoitteena on, että jatkossa vesi kiertää myös vanhan uoman kautta tuoden lisää tilaa tulvalle ja tarjoten kutupaikkoja kaloille. Ja tokihan alueesta tulee myös upea virkistyskohde kyläläisille.

Aamukahvit on nyt juotu. Vielä on pientä kinaa siitä, miten läjitysalueelle kannattaisi kaivumaita kipata, jotta kaikki maa-aines saadaan sinne mahtumaan. Sopu on syntynyt ja läjityksestä vastaava Huhtalan Jussi lähtee moottorisahan kanssa laajentamaan läjitysaluetta. Loput talkoolaiset suuntaavat työmaata kohti ja käynnistävät traktorit maanajoa varten.

–Hienosti ollaan saatu talkooväkeä mukaan, iso kiitos talkoovastaava Kari Turtolle, kertoo hankkeen puuhamies ja Korkeakosken Seutu yhdistyksen puheenjohtaja Pertti Kuisma tyytyväisenä. Joinain päivinä on ollut jopa kilpailua, että kuka pääsee ajomieheksi. Parhaimpana päivänä ajossa oli kuusi traktoria.

Maanajo ja läjitysalueen tasaus hoidettiin kyläläisten toimesta talkoilla.

 

Pertti ehtiikin tänään lähteä näyttämään työmaata. Kaivu on aloitettu Loimijoen rannasta rakentamalla pato estämään jokiveden nousemista ennallistettavaan uomaan. –Juhannusviikonloppuna oli niin rankkoja sadekuuroja, että Loimijoen pinta nousi lähes metrillä. Aluksi työ olikin melkoista kurahommaa ja jouduimme tekemään uoman viereen tien maanajoa varten. Nyt on onneksi ollut poutaa ja työt sujuvat helpommin, kertoo Pertti Kuisma.

Kaivutyöt sujuivat märän alun jälkeen lähes pakahduttavassa helteessä koko heinäkuun ajan.

 

Elokuun alussa on aika palata työmaalle katsomaan, mitä heinäkuun aikana on tapahtunut. Tahti onkin ollut huima ja työmaa on jo viimeistelyitä vaille valmis. Ennallistettava uoma on kaivettu muotoonsa ja talkoolaiset ovat asetelleet kivet niin, että myös toutain voisi nousta Loimijoesta uomaan kutemaan. –Muutama kala kävi kurkistamassa uutta uomaa heti, kun viimeinen patovalli Loimijoen suulta poistettiin, kertoo Kuisma tyytyväisenä. Nyt kalojen molsketta kuuluu vedestä jo yhtenään. Vaikea on uskoa, että vielä muutama kuukausi sitten näillä jalansijoilla oli lähes läpipääsemätön pusikko.

Tutustu näkymään ennallistetun uoman Vuorisenlahden puoleisesta päästä ennen ja jälkeen kunnostuksen liikuttelemalla kuvan keskellä olevaa palkkia.

Tutustu näkymään ennallistetun uoman Loimijokeen laskevasta päästä ennen ja jälkeen kunnostuksen liikuttelemalla kuvan keskellä olevaa palkkia. 

Vesi ennallistettuun uomaan tulee Vuorisenlahden kautta, jonka suuta tukkiva maa- ja isosorsimovalli ruopattiin samassa yhteydessä auki. –Enpä ole koskaan ennen Vuorisenlahdella soudellut, vaikka olen kymmeniä vuosia tuossa naapurissa asunut, toteaa Kuisma lahjoituksena saadun soutuveneen äärellä. –Koko Vuorisenlahden alue on muuttunut upeaksi virkistyskeitaaksi kaikille kyläläisille ja mikä tärkeintä, iso osa kyläisistä on ollut mukana sitä talkoilla rakentamassa. Iso kiitos kaikille talkoolaisille ja muuten projektissa mukana olleille!

Tutustu näkymään Vuorisenlahden suulta ennen ja jälkeen kunnostuksen liikuttelemalla kuvan keskellä olevaa palkkia. Loimijoki näkyy kuvan taka-alalla.

 

Uoman ennallistamisen lisäksi kyläläiset ovat tehneet alueelle myös mm. laavun ja uimapaikan. Laavua esittelee Korkeakosken Seutu yhdistyksen puheenjohtaja Pertti Kuisma vaimonsa Aulikin kanssa.

 

Hankkeen toteutti Korkeakosken Seutu ry ja hanketta rahoitti Varsinais-Suomen ELY-keskus. Laavun rakentamista tuki Leader Joutsenten reitti. Kohteeseen on mahdollista tutustua omatoimisesti osoitteessa Korkeakoskentie 387, Huittinen.

 

Tutustu hankkeen aiempiin vaiheisiin blogikirjoituksista:

Simpukoita sukeltamassa Loimijoella (19.5.2021)

Loimijoki uusille uomille Huittisten Korkeakoskella (6.4.2020)

 

Teksti ja kuvat: Ympäristöasiantuntija Satu Heino, Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry
Uoman alaosan ennen kuva Sami Ojala, KVVY Tutkimus Oy

Blogikirjoitus on osa Yhteinen Loimijoki -työtä. KVVY ry koordinoi vesienhoidon edistämistä Loimijoen alueella ja toteuttaa erilaisia neuvonta- ja kunnostushankkeita yhteistyössä alueen kuntien, Ely-keskusten ja muiden sidosryhmien kanssa. Tutustu tarkemmin kvvy.fi/loimijoki.

Soita meille Soita meille