OMISTAJA-hankkeesta asiantuntija-apua maatalouden tuottavuuden ja vesienhallinnan parantamiseen
Julkaistu: 07.02.2025Kategoriat: Ajankohtaista, Vesiviesti-blogi, Yhdistys
Märkien ja vajaatuottoisten peltojen viljely kuormittaa paitsi viljelijää myös vesistöjä. Kanta- ja Päijät-Hämeen alueelle sijoittuvan OMISTAJA-hankkeen tarkoitus on yhteistyössä paikallisten verkostojen kanssa etsiä mahdollisuuksia erilaisille kunnostustoimenpiteille, jotka parantavat vesien tilaa valuma-alueella ja tuovat hyötyä myös maanomistajille.
Hankkeen tavoitteena on peltojen toimiva vesitalous sekä maan hyvä rakenne ja kasvukunto, jotka mahdollistavat paremman sadon ja toisaalta vähentävät ravinteiden sekä kiintoaineksen huuhtoutumista vesistöihin.
– Esimerkiksi märkien ja tiivistyneiden peltojen viljely, muokkaus ja lannoittaminen ovat haitallisia sekä vedenlaadun että tuotannon näkökulmista, toteaa hankevastaava, vesitalouden erityisasiantuntija Mikko Ortamala KVVY Yhdistyksestä.
![Peltomaisema, etualalla kauraa, taustalla kulkee traktori. Takana metsää ja taivasta.](https://kvvy.fi/wp-content/uploads/2025/01/20220817_Pinsion-maastopaiva_EN.png)
Hankkeessa on tarkoitus löytää paikallisten verkostojen kanssa mahdollisuuksia parantaa tuottavuutta erilaisten vesistökunnostustoimenpiteiden avulla.
Kun haasteellisiksi tunnistettujen alueiden ominaisuudet, olosuhteet ja käyttötarve on tarkkaan selvitetty, on mahdollista tehdä selkeitä ja konkreettisia suunnitelmia seuraavien vuosien kunnostus- ja hoitotoimenpiteisiin. Suunnitelmissa hyödynnetään luonnonmukaisia kunnostusmenetelmiä mahdollisimman tehokkaasti.
Olennaista on auttaa paikallistahoja sitoutumaan pitkäjänteiseen ja suunnitelmalliseen vesienhoitotyöhön, johon on mahdollista saada myös rahoitusta.
– Oleellista on myös huomioida kaikkien intressiryhmien näkemykset, sekä esimerkiksi tuotantoympäristön ja luonnon monimuotoisuuden asettamat vaatimukset.
![](https://kvvy.fi/wp-content/uploads/2025/02/Vesienhallinnan-tavoitteet-700-x-360-px.png)
Kokonaisvaltainen vesienhallinta ottaa huomioon niin ihmisten, elinkeinojen kuin ekosysteemienkin tarpeet. Kaikki hyötyvät, kun vettä käytetään ja johdetaan valuma-alueella viisaasti. (vesi.fi/Maa- ja metsätalouden vesienhallinta)
Hanke tarjoaa jatkuvaa asiantuntija-apua. Tavoitteena on, että toimijoiden on mahdollista lähteä edistämään suunnitelmiin koottuja kunnostustoimia osin jo hankeaikana.
Maanomistajien ja vesialueiden omistajien lisäksi työhön aktivoidaan myös ojitusyhteisöjä. Alun perin ojaverkoston ylläpitämiseksi perustetut ojitusyhteisöt mahdollistavat erilaisten vesienhallintatoimien toteuttamisen entistä laajemmalla alueella.
Hämeen ELY-keskus on myöntänyt OMISTAJA-hankkeelle 60 % rahoituksen ympäristöministeriön vesien- ja merenhoidon sekä vesistötoimenpiteiden toteuttamisen hankeavustuksista.
Lue lisää:
Aquarius-lehden (2024-25) artikkeli OMISTAJA-hankkeesta ja ojitusyhteisöistä: Ojitusyhteisöt osana laajempaa vesienhallintaa
Tutustu maa- ja metsätalouden vesienhallintaan vesi.fi-verkkosivustolla.
Teksti: Hanna Määttänen; kuvat: Maanmittauslaitos (yläkuva), Elina Nystedt