Tiedote: Uutta potkua Loimijoen alueen vesienhoitotyöhön

Julkaistu: 19.03.2019
Kategoriat: Ajankohtaista, Loimijoen alue

Loimijoen ja sen sivu-uomien vedenlaatu on suurelta osin vain välttävää. Yläjuoksulla Tammelan järvialueella tilanne on hieman parempi, mutta pääosin sielläkin ollaan kaukana tavoitteena olevasta hyvästä tilasta. Loimijoki lisää Kokemäenjoen fosforikuormitusta jopa 40 prosenttia ja typpikuormitustakin kolmasosan. Vaikutukset näkyvät selkeästi Selkämerellä asti. Loimijoen alueen erityinen haaste on vieraslaji isosorsimon nopea lisääntyminen. Pahimmillaan isosorsimoa on jokivarressa jo monen metrin kaistale.

Nyt alueen kunnat ja muut toimijat ovat käärineet hihat ja lähteneet yhteistuumin hakemaan ratkaisuja alueen vesien kuntoon laittamiseksi. Työrukkaseksi on lupautunut Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys (KVVY), joka jatkossa koordinoi alueen vesienhoidon hankkeita.

Talven aikana on tehty yhdessä kuntien kanssa toimintasuunnitelmaa ja kokonaisuuden ensimmäinen hanke, LounaPlussa Leaderin rahoittama Loimijoen vesiviesti, käynnistyi vuoden alussa. Loimijoen vesiviesti -hanke kokoaa yhteen jo olemassa olevaa vesistötietoa ja julkaisee sitä eri muodoissa sekä pyrkii aktivoimaan ja osallistamaan asukkaita mukaan vesienhoitotyöhön. Tavoitteena on tämän vuoden aikana rakentaa toimiva vertaisverkosto koko Loimijoen alueen toimijoiden välille ja luoda vesistötyölle selkeästi tunnistettava ilme.

Loimijoen vesiviesti -hanke kutsuu asukkaita keskustelemaan Loimijoen alueen vesien tilasta ja ideoimaan toimia, joilla voimme vesien tilaan yhdessä vaikuttaa Forssan kaupungintalolla ke 27.3. klo 16.30-18.30 järjestettävään kaikille avoimeen tilaisuuteen. Lisäksi hanke järjestää huhti-toukokuussa avoimen luentosarjan vesiteemoista yhdessä Wahren-opiston kanssa. Luentosarja huipentuu la 8.6. Avoimet kunnostuskohteet -päivään. Päivän aikana on mahdollista tutustua erilaisiin vesistökunnostustoimiin ja niiden tekijöihin.

Lisätiedot vesienhoitotyöstä: kvvy.fi/loimijoki

Loimijoen vesiviesti -hanke: kvvy.fi/loimijoen-vesiviesti

Tietoa alueen vesien tilasta ja toimijoista: vesienhoito.kvvy.fi

Lisätiedot:

Koordinointi ja hankkeet:
Satu Heino
Ympäristöasiantuntija
Puh. 050 5603 088

Vesien tila:
Hanna Alajoki
Vesistötutkija
Puh. 03 2461 231

Henkilökohtaiset sähköpostiosoitteet muodossa: etunimi.sukunimi@kvvy.fi

 

 

 

 

 

 

Soita meille Soita meille