Yhteiskunnallisuus motivoi työhön

Julkaistu: 31.08.2018
Kategoriat: Asiantuntijat, Laboratorio, Näytteenotto

– Tässä työssä voi vaikuttaa siihen, että tulevaisuus näyttää paremmalta. Minulle on tärkeää, että työlläni on yhteiskunnallista merkitystä, näytteenottaja Markku Nieminen KVVY Tutkimus Oy:n Tampereen toimipisteestä kertoo.

Nieminen on tehnyt KVVY:ssä pitkän uran, ensin kalaosastolla koekalastuksien parissa ja nyt jo yli kuusi vuotta vesiosastolla.

Kaikkiaan KVVY Tutkimus Oy:llä on kymmenen vesinäytteiden ottajaa. Heidän ottamansa talous-, pohja-, jäte- ja vesistövesinäytteet analysoidaan KVVY Tutkimus Oy:n laboratorioissa. Tämän jälkeen vesistötutkijat tulkitsevat ja raportoivat tulokset tilaajille.

– Me tuotamme tutkimustietoa vesien tilan parantamisen, viranomaisvalvonnan ja päätöksenteon tueksi. On hienoa huomata, että toimintamme on myötävaikuttanut vesistöjen tilan paranemiseen viime vuosikymmenten aikana, Nieminen toteaa.

Näytteenottaja Markku Nieminen

Merkki todentaa hyvää tekevät yritykset

KVVY Tutkimus Oy on yksi reilusta kahdesta sadasta suomalaisesta yrityksestä, jolle Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Yhteiskunnallinen yritys –merkin.

Merkki myönnetään hakemuksesta yrityksille, jotka ratkovat liiketoiminnallaan yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia sekä käyttävät suurimman osan voitoistaan yhteiskunnallisten tavoitteidensa edistämiseen.

– Haimme merkkiä samalla, kun yhtiöitimme KVVY:n palveluliiketoiminnan. Haluamme osoittaa, että toimintamme arvopohja pysyy ennallaan, vaikka yhdistyksen sijaan palvelemme yrityksenä, KVVY Tutkimus Oy:n toimitusjohtaja Jukka Mattila kertoo.

Pitkä kokemus ja laajapohjainen osaaminen takaavat yrityksen toiminnan laadun. KVVY ry jatkaa lähes 60 vuotta jatkunutta yhdistystoimintaansa KVVY Tutkimus Oy:n rinnalla.

KVVY Tutkimus Oy:n uusimman toimipisteen, Vaasassa sijaitsevan KVVY Botnialabin asiakkuuspäällikkö Heikki Ahola pitää Yhteiskunnallinen yritys –merkkiä tärkeänä yritykselle.

– Se kertoo yrityksen arvoista ja sillä on merkitystä myös meille itsellemme – tiedämme tekevämme työtä, jolla on merkitystä.

KVVY Botnialabissa otetaan ja tutkitaan monipuolisesti kaikenlaisia vesinäytteitä sekä tehdään polttonesteiden lämpöarvotutkimuksia. Laboratorioiden parissa koko uransa työskennellyt Ahola kertoo työn arvopohjan tulleen tärkeämmäksi vuosien mittaan.

– Luonto- ja ympäristöarvot ovat aina olleet minulle tärkeitä, mutta työn kautta ne ovat vahvistuneet entisestään.

Asiakkuuspäällikkö Heikki Ahola

Arvot ohjaavat toimintaa

Tutkimuslaborantti Kristiina Kakkonen hakeutui neljä vuotta sitten töihin KVVY:lle.

– Täällä työn taustalla on muitakin arvoja kuin raha, hän perustelee valintaansa.

Kakkonen analysoi Tampereen toimipisteessä elintarvike-, vesi-, asumisterveys sekä tuotantoympäristönäytteitä. Hänen työtehtäviinsä kuuluu myös pakkausmerkintöjen tarkastuksia sekä myyntikelpoisuuslausuntojen tekoa.

Kristiina Kakkonen kokee tekevänsä tärkeää työtä elintarviketurvallisuuden hyväksi. Puheesta huokuu myös vahva sitoutuminen ja arvostus omaan työpaikkaa kohtaan.

– On hienoa olla työssä laadukkaassa ja monipuolisessa laboratoriossa, jossa on hyvä työilmapiiri. Meille on kunnia-asia palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin.

Tutkimuslaborantti Kristiina Kakkonen

Kalastotutkijana KVVY Tutkimus Oy:n Tampereen toimipisteessä työskentelevä Sami Ojala kertoo työnantajan saaman Yhteiskunnallinen yritys -merkin lämmittävän mieltä.

– Kyllä tämä antaa lisäarvoa työlle, kutsumusalallaan reilut pari vuotta työskennellyt mies toteaa.

Kalastotutkija Sami Ojala

Kakkosen ja Ojalan tavoin monet KVVY Tutkimus Oy:n työntekijöistä ovat suuntautuneet ympäristöalalle, koska he haluavat tehdä työtä ympäristön ja yhteiskunnan hyvinvoinnin parantamiseksi.

– Tämä on asia, joka näkyy vahvasti jo työhaastatteluissa. Meille hakeutuu töihin ihmisiä, joille ympäristö- ja yhteiskuntavastuullisuus ovat tärkeitä arvoja, toimitusjohtaja Jukka Mattila kertoo.

Toimitusjohtaja Jukka Mattila
Soita meille Soita meille