KVVY:n perinteinen Vesi-ilta 4.10. Tampereella antoi vinkkejä rahoitushakuihin

Julkaistu: 20.09.2022
Kategoriat: Ajankohtaista, Yhdistys

KVVY Yhdistyksen Vauhtia vesienhoitoon II, Kunnostus 1 ja Yhteistyöllä Loimijoki kuntoon II -hankkeet järjestivät 4.10. Tampereella jo perinteeksi muodostuneen Vesi-illan, joka kokoaa yhteen vesistön kunnostajia ja asiantuntijoita. Vaikka intoa vesistöjen kunnostamiseen löytyisi, on usein rajoittavana tekijänä raha. Illassa kuultiinkin ohjeita erilaisten avustusten hakuun. Parhaillaan haettavana olevien ELY-keskusten harkinnanvaraisten avustusten hakemiseen antoi vinkkejä Pirkanmaan ELY-keskuksen vesienhoidon asiantuntija Kukka Kujala.

Avustusta voi saada hankkeen eri vaiheisiin. On hyvä muistaa, että tehtiinpä mitä tahansa, on hankkeen kustannusten oltava kohtuulliset saavutettaviin hyötyihin nähden, ja hankkeiden tulee olla yleishyödyllisiä. Etukäteen on hyvä mahdollisimman laajasti selvittää, ketkä voisivat olla mukana hakemassa ja toteuttamassa hanketta. -Parempi aina toimia porukassa, Kukka toteaa. Huolellinen hankesuunnitelma, jossa on kerrottu hankkeen taustaa sekä selkeästi se, mitä meinataan tehdä ja millä perusteilla, on hyvä lähtökohta hakemiselle. Jos hankkeessa on tarkoitus tehdä konkreettisia toimenpiteitä valuma-alueella tai vesistössä, tulee liitteeksi laittaa myös tekninen suunnitelma ja kartta, jossa on kuvattu toimenpidealueet.

Avustuksen osuus useimmissa avustustyypeissä on lähtökohtaisesti 50 % kustannuksista, ja loppuosa rahoituksesta täytyy hakijan hankkia itse. Hankkeen kokonaiskustannuksiin voidaan sisällyttää hankkeen hyväksi tehtävää talkootyötä, joka auttaa omarahoitusosuuden kerryttämisessä, sillä talkootyöllekin on määritetty rahallinen arvo. Työ voi olla perinteisen lapiohomman lisäksi muun muassa viestintää, hankkeen suunnittelua tai työnjohtoa. Muita mahdollisia rahoituslähteitä voivat olla kunnat, osakaskunnat ja kalatalousalueet, yritykset ja rahastot tai säätiöt. Omarahoitusta kannattaa lähteä miettimään hyvissä ajoin ja ennakkoluulottomasti, ja koettaa löytää omasta hankkeesta kiinnostuneet tahot. Pelkän avustuksen ja talkootyön varaan hanketta ei voi laskea, sillä avustuksen saa vasta jälkikäteen, joten hakijan ”omasta taskusta” pitää löytyä rahaa maksaa laskut hankkeen aikana.

Tärkeät peruspointit:

  • Haku alkaa 18.10. ja päättyy 30.11.
  • Hakemuksen on oltava perillä viimeisenä hakupäivänä
  • Ensisijaisesti suositellaan sähköistä hakutapaa
  • Hakemuksen ei tarvitse olla täydellinen, vaan ELY kyllä pyytää täydennyksiä tarvittaessa. Esimerkiksi liitteitä voi täydentää hakuajan umpeuduttuakin.

Tutustu tarkemmin:

https://rahatpintaan.fi/

Lisätietoa hakemisesta

Vesi-illan esitykset:

Illan avaus, Elina Nystedt, KVVY Yhdistys

ELY-keskusten myöntämät harkinnanvaraiset avustukset, Kukka Kujala, Pirkanmaan ELY-keskus

Helmi-ohjelma ja kunta-ja järjestö-Helmihakijan muistilista, Niina Vähätalo, Uudenmaan ELY-keskus

Puupuhdistamot vesienhoidossa, Hanna Arola, KVVY Yhdistys

Soita meille Soita meille