Talven happitilanne järvissä näyttää valoisalta

Julkaistu: 13.01.2016
Kategoriat: Ajankohtaista, Yhdistys

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry (KVVY) seuraa säännöllisesti järvien ja jokien vedenlaatua Kokemäenjoen vesistöalueella. Poikkeuksellinen säävuosi näkyy myös järvien vedenlaadussa. Syksy oli pitkään vähäsateinen ja lämmin, mutta sadanta kohosi ennätyslukemiin loppuvuonna ja joet paikoin jopa tulvivat. Merialue ja järvet saivatkin voimakkaan hajakuormituspiikin ennen talven tuloa. Tämän seurauksena vedet olivat normaalia sameampia. Loppuvuoden pakkaset jäädyttivät järvet joulun jälkeen eli kuukauden normaalia myöhemmin. Tammikuun alun paukkupakkaset pysäyttivät valumat tehokkaasti ja jäädyttivät myös jokialueet. Näin vältyttiin uhkaavilta hyydetulvilta.

Myöhäiseksi siirtynyt jäätyminen ja kovat tuulet viilensivät vesimassaa tehokkaasti. Alhaisella lämpötilalla on suora yhteys talven happitilanteeseen, joka tulee olemaan poikkeuksellisen hyvä tulevana talvikautena. Lisäksi runsas valuma tuo koko ajan happitäydennystä pienempiin järviin. Kun jääkausi jää vielä normaalia lyhyemmäksi, sekin auttaa happitilannetta. Tulevan talven happitilanne näyttääkin järvissä valoisalta.

Syksyllä järviin kohdistunut voimakas hajakuormitus ehtii painua pohjaan ennen kevään tuloa, joten se ei vaikuta merkittävästi enää alkukesän levätuotantoon. Kesän 2016 rehevyys riippuu lähinnä kevään valumista ja alkukesän säistä.

Loppusyksyllä verkkokalastajat totesivat paikoin voimakasta pyydysten likaantumista, joka johtui lähinnä piilevistä. Jääkannen alla levät painuvat nopeasti pohjaan, mutta likaavat pyydyksiä vielä syvännealueilla. Haitta poistuu yleensä parissa viikossa. Myös virtapaikoilla voivat verkot likaantua voimakkaasti alkutalvella. Kalastajien on syytä huomioida myös normaalia kylmempi vesimassa, joka saattaa vaikuttaa kalojen liikkeisiin. Kuhaa kannattaa etsiä syvältä, mutta siellä taas verkot likaantuvat eniten, jolloin saalis jää tämän takia heikoksi.

 

Lisätiedot:

Limnologi Reijo Oravainen puh. 0500 447 442, etunimi.sukunimi@kvvy.fi

 

 

Soita meille Soita meille