Turkimusojan ympäristöä siistittiin talkoovoimin

Julkaistu: 03.06.2021
Kategoriat: Vesi ja ympäristö, Vesiviesti-blogi

Toukokuussa kokoonnuttiin Hämeenkyrön Turkimusojalle siivoilemaan uoman lähiympäristöä. Samalla kuultiin myös alueelle suunnitelluista pienimuotoisista talkookunnostuksista, joilla on tarkoitus tukea Turkimusojassa esiintyvän taimenen ja jokihelmisimpukan eli raakun elinmahdollisuuksia. Noin tunnin kuluessa lähes 20 henkinen talkooporukka oli saanut kerättyä peräkärryllisen verran roskia Turkimusojan lähimaastosta ja saipa läheinen infokatoskin uuden maalipinnan. Talkootapahtuma järjestettiin Kyrön Luonto ry:n Matti Rintalan aloitteesta Hämeenkyrön kunnan, Kyrön Luonto ry:n ja Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry:n yhteistyönä.

Yhteistyöllä ojanvarsi siistiksi!

Toukokuisena lauantaina lähes 20 henkilöä kokoontui Hämeenkyrössä sijaitsevan Turkimusojan varteen siivoamaan uoman lähiympäristöä. Edes sateinen sää ei haitannut innokkaita talkoolaisia, jotka jätesäkit kahisten lähtivät reippaasti roskajahtiin! Myös Keskuspuiston kevyenliikenteen väylän infokatos sai uuden maalipinnan talkoolaisten käsissä.

– Tällaiset talkoopäivät ovat kyllä aivan huippuja, Hämeenkyrön kunnan ympäristötarkastaja Kaisa Pieniluoma iloitsee.

– Toivon mukaan talkoilu lisää myös ihmisten ympäristötietoisuutta, Kyrön Luonto ry:n Matti Rintala jatkaa.

Vaikka nopealla vilkaisulla uoman lähiympäristö vaikuttikin melko siistiltä, niin kummasti noin tunnin talkoilulla roskaa löytyi peräti peräkärryllisen verran. Jätesäkit olivat täyttyneet pääosin muovista ja lasista. Mukaan mahtui tosin erikoisempiakin löydöksiä, kuten viritinvahvistin.

Peräkärry jossa on jätesäkkejä sekä rengas ja viritinvahvistin

Talkoopäivän saalis oli peräkärryllinen kaikentyyppistä roskaa uoman lähimaastosta. Kuva: Hanna Arola, KVVY ry.

Koko perheen voimin talkoilemaan

Talkoot ovat myös mielekäs koko perheen tapahtuma. Esimerkiksi kolme vuotta Turkimusojan lähistöllä asunut Vartiaisten perhe oli tullut talkoilemaan.

– Matin kautta saimme tietoa, että tällaiset talkoot järjestetään, Antti Vartiainen kertoi. Myös Turkimusojan tilanne ja taimenasiat kiinnostavat, joten siksi olemme täällä tänään, hän jatkoi.

– Olemme myös kiinnostuneita mahdollisista syksyn kunnostustalkoista, Antti ja Annika totesivat yhdessä.

Millaisia roskia heidän jätesäkkiinsä sitten tänä talkoopäivänä kertyi?

– Pääosin lasia ja lasipulloja, ehkä erikoisin löytö oli muovinen laatikko, Antti hämmästeli.

Nainen lapsi ja mies seisovat ojan yli kulkevalla sillalla

Talkoot voivat olla myös mielekäs koko perheen ulkoilutapahtuma. Kuvassa Turkimusojan siivoustalkoisiin osallistuneet Annika, Viljami ja Antti Vartiainen. Kuva: Hanna Arola, KVVY ry.

Raakku – Turkimusojan asukki ja Hämeenkyrön nimikkonilviäinen

Turkimusojan varrella jo noin 30 vuotta asuneen Matti Rintalan mielenkiinto Turkimusojaa kohtaan sai alkunsa kiinnostuksesta taimeneen. Turkimusojassa tiedetäänkin esiintyvän lisääntymiskykyinen taimenkanta. Vuonna 2014 Matti kuitenkin löysi Turkimusojasta erikoisen ”mustan mötikän”. Tästä alkoi jännittävä selvitystyö yhdessä asiantuntijoiden kanssa.

– Voi sitä ristiin soittelua, kun havainto vahvistettiin erittäin uhanalaiseksi jokihelmisimpukaksi eli raakuksi, Kaisa ja Matti muistelivat.

– Vaikka olikin jonkinlaista historiatietoa siitä, että Turkimusojassa voisi esiintyä raakkua, niin Matin tekemä havainto vahvisti asian, Kaisa totesi.

Raakkulöydön myötä tarkempia kartoituksia raakun esiintymisestä tehtiin muun muassa sukeltajan voimin. Löydös oli myös yksi syy, miksi alueella toteutettiin vuosina 2016–2017 Kolmen Helmen Joet -hanke, jossa kahtena muuna kohteena olivat Pinsiön-Matalusjoki ja Ruonanjoki.

– Tuon hankkeen lisäksi vuonna 2018 toteutetussa Kadonnen helmen metsästys -hankkeessa Hämeenkyrön kunta selvitti, löytyisikö alueen muista joista raakkua, Kaisa muistelee. Raakkua ei kuitenkaan löytynyt, hän jatkaa.

– Juuri tulleen päätöksen mukaan raakku on Hämeenkyrön nimikkonilviäinen, Kaisa kertoo.

Miten raakku ja taimen sitten kytkeytyvät toisiinsa?

– Taimen toimii väli-isäntänä raakun toukkavaiheelle, eli taimen on oleellinen osa raakun lisääntymistä, Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry:n ympäristöasiantuntija Hanna Arola kertoo.

Nainen hiekkatiellä osoittaa autoa vasten nojaavaa karttaa ja ympärillä on kuulijoita

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen ympäristöasiantuntija Hanna Arola esittelee Turkimusojan alaosalle suunniteltuja pienimuotoisia talkookunnostuksia. Kuva: Kaisa Pieniluoma, Hämeenkyrön kunta.

Aiemmissa tutkimuksissa raakun toukkavaiheita on havaittu Turkimusojan taimenten kiduksista. Näin ollen suunnitelluilla taimenen lisääntymismahdollisuuksien parantamisella voidaan osaltaan tukea myös Turkimusojan raakkukannan elinvoimaisuutta. Konkreettinen työ Turkimusojalla pyritään aloittamaan tänä vuonna alkusyksystä. Tällöin Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys järjestää Turkimusojan alaosalla pienimuotoiset kunnostustalkoot, joissa soraistetaan taimenen lisääntymiseen soveltuvia uomaosuuksia ja siten parannetaan taimenen lisääntymismahdollisuuksia Turkimusojan alaosalla.

Toivotammekin kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi myös tuleviin talkoisiin. Kiitämme myös kaikkia toukokuun siivoustalkoisiin osallistuneita!

 

Kyrön Luonto ry:n kotisivut

 

Teksti: Ympäristöasiantuntija Hanna Arola, KVVY ry

Kuvat: Ympäristöasiantuntija Hanna Arola, KVVY, ry ja ympäristötarkastaja Kaisa Pieniuoma, Hämeenkyrön kunta.

Blogikirjoitus on osa Ikaalisten reitin vesienhoidon koordinointityötä. KVVY ry koordinoi vesienhoidon edistämistä Ikaalisten reitillä ja toimii yhteistyössä alueen kuntien, ELY-keskuksen ja muiden sidosryhmien kanssa. Tutustu tarkemmin Ikaalisten reitin vesienhoidon koordinointiin täältä.

Soita meille Soita meille