Vesiviesti -melonta

Vesiviesti kulki elo-syyskuun vaihteessa kahden melojan matkassa Saarijärven latvavesiltä Meri-Poriin asti yli 400 kilometrin matkan. Matkan aikana vesistön tilaa havainnoitiin erilaisin mittauksin ja tutkittiin yhdessä yhdeksän koulun oppilaiden kanssa. Melojien matkaa oli mahdollista seurata kuvina ja videoina instagramissa @vesiviesti ja Järviwikissä. –Mieleenpainuvimpia olivat kouluvierailut. Niistä jäi itsellekin fiilis, että nyt ollaan tehty oikeita asioita, toteaa Petra Tuovinen, toinen melojista.

Vesiviesti –melonta alkoi perjantaina 19.8.2016 Saarijärveltä Pylkönmäen Valkeiselta. Kolmen viikon aikana melojat Petra Tuovinen ja Tomi Mandelin taittoivat kajakeilla matkaa Kokemäenjoen vesistöä alavirtaan. Melontakilometrejä matkan aikana kertyi yli 400. Melonta päättyi Meri-Poriin perjantaina 9.9. Melonnan aikaisia kuvia ja videoita tallennettiin instagramiin @vesiviesti ja matkan varrella tehtyjä vedenlaatuhavaintoja Järviwikiin.

Melojat tekivät matkan aikana yhdeksän kouluvierailua, joissa lapsia innostettiin tekemisen kautta tutustumaan omaan lähivesistöönsä. Lapset kirjasivat havainnot ylös ja lähettivät melojien matkassa terveisiä seuraavalle koululle. Kolmen kouluvierailun yhteydessä oli mahdollisuus tulla tapaamaan vesialan asiantuntijoita eri teemoilla. Mänttä-Vilppulan Vilppulankoskella pe 26.8. teemana oli virtavesien kunnostukset, Tampereella Tahmelan uimarannalla pe 2.9. teemana oli vesien tutkiminen ja Porin Rantakartanon rannassa pe 9.9. järjestetyn tilaisuuden teemana oli Kokemäenjoen vedenlaadun muutokset. Tampereen tapahtuman yhteistyökumppanina toimi Tampereen vesi ja Porin tapahtuman yhteistyökumppanina Porin kaupunki.

Vesiviesti melonta iQwtr koululaiset

Melojat seurasivat myös vedenlaadussa ja ympäristössä tapahtuvia muutoksia matkan taittuessa hyväkuntoisilta latvavesiltä kohti alajuoksun rehevämpiä alueita. Havaintojen tallentamiseen käytettiin asukkaiden vedenlaatuhavaintojen tallentamista varten kehitettyä Havaintolähetti –palvelua, jonka kautta tallennetut tulokset olivat reaaliajassa kaikkien nähtävillä valtionhallinnon ylläpitämässä Järviwiki –palvelussa. Lisäksi melonnan aikana testattiin uutta kehitysvaiheessa olevaa iQwtr-palvelua, jossa kännykkäsovelluksen avulla tutkitaan veden sameutta ja näkösyvyyttä.

Melojien esittely

Petra Tuovinen on Hollolassa kasvanut maailmaa nähnyt 35 vuotias liiketalouden tradenomi. Ulkoilmaharrastukset ja seikkailut ympäri maailmaa ovat innostaneet Petran opiskelemaan erä- ja luonto-oppaaksi. Märistä harrastuksista sukellus on lähellä Petran sydäntä. Petraa kiinnostaa vesien virkistyskäytön mahdollisuudet myös matkailun näkökulmasta.

Tomi Mandelin on Keuruulta kotoisin oleva 43 vuotias luontoalan opettaja, jolle vesillä liikkuminen on ollut tärkeä osa elämää ja identiteettiä lapsesta asti. Tomi on kulkenut Kokemäenjoen vesistön latvavesiä kanootilla, Keurusselkää uistellen ja Näsijärveä Tampereelta pohjoiseen purjehtien. Erä- ja luonto-opaskouluttajana Tomi on pohtinut paljon ihmisten suhdetta ympäristöön.

Melojien yhteystiedot:

Tomi Mandelin puh. 0400 548 657, tomimandelin@hotmail.com

Petra Tuovinen puh. 050 5767 191

 

KVVY:n yhteyshenkilö:

Ympäristöasiantuntija Satu Heino puh. 050 560 3088, satu.heino@kvvy.fi

Retki toimi lähtölaukauksena KVVY:n Vauhtia vesienhoitoon –hankkeelle. Hankkeelle on haettu rahoitusta Pirkanmaan ELY-keskuksesta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Maaseuturahaston tunnus

 

Soita meille Soita meille