<? the_title(); ?> - KVVY

Toiminnanjohtajan haastattelu yhdistyksen syntymäpäivänä

Yhdistyksessämme on tehty pitkäjänteistä työtä vesien- ja ympäristön tilan parantamiseksi. Yhdistyksen toiminnanjohtajilla on ollut toimintojen kehittämisessä keskeinen rooli. Yhdistyksen syntymäpäivänä 26.5.2021 haastattelemme järjestyksessä neljättä ja nykyistä toiminnanjohtajaa limnologi Jukka Mattilaa.

Tulit taloon kymmenen vuotta sitten. Millaisia ajatuksia silloin heräsi?

”Minut valittiin yhdistyksen toiminnanjohtajaksi tarkalleen 10 vuotta sitten, ja työni yhdistyksessä alkoi syksyllä 2011. Edeltäjäni Eero Kajosaari, Harri Westerling ja Reijo Oravainen olivat luoneet aivan ainutlaatuisen ja hienon vesiensuojeluyhdistyksen ja lujan perustan viedä vesiensuojelutyötä eteenpäin.”

”Vuonna 2011 olimme kuitenkin vaikeassa kehitystilanteessa monin eri tavoin ja yksi iso ongelma liittyi silloisiin toimitiloihin Tampereen Hatanpäällä. No, sitten käärittiin porukalla hihat ylös ja ruvettiin hommiin. Vaikka alku olikin todella hankalaa, niin olemme päässeet suotuisasti eteenpäin.”

Miten yhdistys lähti ohjauksessasi kehittymään?

”Yhdistyksemme toiminnan murrosaika oli alkanut jo vuosina 2009–2010, jolloin toimintaamme oli liitetty silloisen Pirkanmaan ympäristökeskuksen laboratoriotoiminta sekä Hämeenlinnan TavastLab. Vuodet 2012–2018 olivatkin sitten muutosten rytinää, ja näiden vuosien aikana palvelutoimintaamme liitettiin yhteensä kuusi muuta ympäristö- ja elintarvikelaboratoriota. Tässä vaiheessa täytyykin muistaa kiittää myös eläkkeellä olevaa laboratoriomme johtajaa Sirpa Väntsiä, jonka työ näissä muutoksissa oli aivan korvaamaton.”

”Vuonna 2011 yhdistyksen palveluksessa työskenteli 65 henkilöä. Tänään yhdistyksessä ja sen omistamassa KVVY Tutkimus Oy:ssä työskentelee yli 150 henkilöä. Tähän kehitykseen olen tyytyväinen, koska minulle henkilökohtaisestikin on aina ollut erittäin tärkeää suomalaisten työpaikkojen luominen ja niiden ylläpitäminen.”

Toimintamme jakautuminen kahtia oli ja on ehkä vieläkin monelle työntekijälle hämmentävää. Miksi se tehtiin ja mitä hyötyä siitä on ollut?

”Vuoden 2018 alussa jouduttiin tekemään todella iso muutos, kun KVVY:n palveluliiketoiminta yhtiöitettiin. Näin jälkeenpäin tarkasteltuna, tämä muutos tehtiin aivan viime hetkellä nykyisen lainsäädännön vaatimukset huomioon ottaen. Oli erotettava selkeästi ja läpinäkyvästi yleishyödyllinen yhdistystoiminta palveluliiketoiminnasta. Ilman tätä muutosta tässä juhlittaisiin yhdistyksen syntymäpäivää melkoisesti pienemmällä porukalla. Samoin olisi käynyt, jos emme olisi onnistuneet luomaan uusia toimitiloja Tampereelle vuonna 2015.”

”Isot muutosvuodet ovat aina raskaita erityisesti johdolle, mutta myös koko henkilöstölle. Isoista muutoksista kuitenkin selvittiin ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Jatkuvat pienemmät muutokset kuuluvat nykyään toiminnan kehittämiseen, kuten henkilöstöresurssien, laitteiden ja työvälineiden sekä tietojärjestelmien osalta onkin aivan välttämätöntä.”

Millaisena näet yhdistyksen ja sen toiminnan tänään?

”Tänään yhdistyksemme 60-vuotissyntymäpäivänä vesiensuojeluyhdistyksemme on arvostettu asiantuntija Suomen vesienhoidon edistämisessä. Yhdistyksemme omistama KVVY Tutkimus Oy on erittäin arvostettu, laadukas ja suurin suomalaisessa omistuksessa oleva ja Suomessa asiantuntija- ja laboratoriopalveluita tarjoava yritys. Tärkeitä asioita ovat myös suomalainen työ ja yhteiskuntavastuullisuus. Siksi kannammekin ylpeinä Avainlippu-merkkiä sekä Yhteiskunnallinen yritys -merkkiä.”

”Arvostan jokaista työntekijäämme, hänen työtään ja osaamistaan. Luotan vahvasti siihen, että jokainen meistä tekee parhaansa omassa tehtävässään. Toivon, että jokainen meistä muistaisi myös itse arvostaa omaa työtään. Tehtävämme ja vastuualueemme ovat erilaiset, mutta meidän jokaisen työ on tärkeää.”

”Olen kiitollinen, että minulla on ollut mahdollisuus olla tässä työssä mukana, vaikka kuluneet vuodet ovatkin olleet raskaita itselleni ja perheelleni.”

Entä lähitulevaisuudessa?

”Nyt ja tulevaisuudessa yhdistyksemme on yksi merkittävimmistä toimijoista Suomen vesienhoidon edistämisessä. Asiantuntemuksemme taso on erittäin korkea ja teemme hyvää yhteistyötä paikallisten toimijoiden, muiden alueellisten vesiensuojeluyhdistysten ja ympäristöviranomaisten kanssa. Yhdistyksessä sekä sen omistamassa yhtiössä teemme työtä saman päämäärän eteen: vesien ja ympäristön tilan parantamiseksi.”

Terveisesi yhdistykselle?

”Yhdistyksellemme toivotan Hyvää 60-vuotissyntymäpäivää. Juhlapäivänä on tietysti kiitettävä myös yhdistyksemme jäsenistöä, joka on osaltaan mahdollistanut yhdistyksemme toiminnan jatkuvuuden ja kehittämisen jo vuodesta 1961. Menemme kohti seuraavia vuosikymmeniä yhteinen tavoite kirkkaana mielessä: Puhtaiden vesien puolesta.”

Soita meille Soita meille