Virtaava Lappijoki -hanke
Loimaan Lappijoella on käyty taisteluun umpeen kasvaneen joen palauttamiseksi taas virtaavaksi joeksi. Pahimmillaan isosorsimo on kasvanut jokiuoman niin umpeen, että joen poikki voi kävellä kasvillisuutta pitkin. Keväällä 2021 päättyneessä Virtaava Lappijoki -hankkeessa tehtiin kunnostussuunnitelma Lappijoki-Kaltonojan uoman puhdistamiseksi vieraslaji isosorsimosta. Kunnostussuunnitelmaan sisältyy myös keinoja joen alivirtaamien aikaisen kuivumisen ehkäisyyn sekä kuormituksen pidättämiseen ja eroosion vähentämiseen.
Hankkeen tausta
Lappijoki sijaitsee Loimaalla. Joki saa alkunsa Oripään puolelta Oripäänkankaan metsäalueilta, joilta vedet kulkeutuvat pelto-ojien kautta Kaltonojaan, joka muuttuu alempana Lappijoeksi ja yhtyy lopulta Niinijokeen, joka puolestaan laskee Loimijokeen. Joen valuma-alueen pinta-ala on vajaa 27 km2. Valuma-alueen maaperä on pääasiassa savimaata. Lappijoki-Kaltonoja uomalla on pituutta noin kuusi kilometriä ennen sen muuttumista pelto-ojastoksi.
Vieraslaji isosorsimo on muutaman viime vuoden aikana kasvanut Lappijoen alaosan umpeen ja syrjäyttänyt muun kasvilajiston. Vapaata vesitilaa ei ole enää lainkaan, ja tästä aiheutuu merkittävää haittaa joen virkistyskäytölle.
Hankkeen tulokset
Virtaava Lappijoki -hankkeen tavoitteena oli tehdä Lappijoelle kunnostussuunnitelma, jota noudattamalla Lappijoki-Kaltonojan uoma saadaan puhdistettua vieraslaji isosorsimosta sekä muusta haittaa aiheuttavasta vesikasvillisuudesta. Hanke saavutti tavoitteensa ja Lappijoen-Kaltonojan kunnostussuunnitelma valmistui toukokuun 2021 lopussa. Suunnittelu oli erittäin haastavaa, koska valmiita malleja isosorsimon valtaaman uoman kustannustehokkaasta toteutuksesta ei ollut. Suunnitelmaa jouduttiinkin muokkaamaan useaan kertaan, jotta esitettyjen toimien toteutus olisi taloudellisesti realistista Lappijoen-Kaltonojan varren maanomistajien toimesta toteuttaa.
Virtaava Lappijoki -hankkeen ylemmän tason tavoitteena oli luoda toimintamalli, jolla laajalle levinnyttä isosorsimo-ongelmaa voidaan jatkossa ratkaista muillakin jokialueilla. Hanke käynnisti neuvottelut ongelman laajemmasta ratkaisusta Ympäristöministeriön ja Maa- ja metsätalousministeriön kanssa sekä kävi neuvotteluja Suomen ympäristökeskuksen, Luonnonvarakeskuksen, MTK:n, Vanajavesikeskuksen ja monien muiden sidosryhmien kanssa. Tämän hankkeen aikana laajempaa ratkaisua ei vielä löydetty, mutta asia on kuitenkin saatettu valtakunnalliseen tietoisuuteen ja prosessi laitettu alulle.
Hankkeen rahoitus
Hanke oli osa laajempaa Loimijoen alueen vesienhoidon edistämistyötä. Hanke toteutettiin Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen ja paikallisten maanomistajien perustaman Lappijoen Kaltonojan vesialueen suojelu yhdistyksen yhteishankkeena. Hanke toteutettiin aikavälillä 1.9.2020-31.5.2021. Hanke on sai Leader-avustusta Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit ry:ltä.
Tutustu kuumavesikäsittelyn tuloksiin blogikirjoituksista:
- Paluu käsittelypaikalle –isosorsimo vs. kuuma vesi, erä 2 (8.6.2021)
- Onko kuumasta vedestä isosorsimon nujertajaksi? (3.9.2020)
Opinnäytetyö isosorsimon kuumavesitorjunnasta (Mirka Martikainen, HAMK, 2021)