Waterdrive
Waterdrive (Water driven rural development in the Baltic Sea Region) -hankkeen tavoitteena on parantaa maatalousvaltaisten alueiden vesien laatua ja resilienssiä ilmastonmuutoksen aiheuttamia haasteita vastaan Itämeren valuma-alueella. Waterdrive -konsortio tuo yhteen kansallisia, alueellisia ja paikallisia viranomaisia, tutkimuslaitoksia, maatalouden neuvontajärjestöjä, edunvalvontajärjestöjä, ympäristöjärjestöjä ja yrityksiä yhdeksästä Itämeren alueen maasta.
Hankkeen toimet
Waterdrive-hanke edistää paikallisten vesienhoitokäytäntöjen kehittymistä tarjoamalla työkaluja ja koulutusta noin 20 maaseutuyhteisölle. Pilottihankkeiden avulla kehitetään eri sidosryhmien välistä yhteistyötä, vaikuttavuutta ja rahoitusta maatalouden vesitaloushankkeissa. Lisäksi nostetaan esille parhaiksi todennetut ympäristötoimenpiteet ja viedään ne käytäntöön sekä luodaan multimediaalinen koulutuskokonaisuus. Toimenpiteiden optimaaliseen sijoitteluun sekä kuivuus- ja tulvariskien hallintaan kehitetään digitaalisia työkaluja ja palveluita. Hankkeen lopussa laaditaan menettelytapasuosituksia kuivatukseen ja vesienhoitoon Itämerimaiden maatalousalueilla.
Suomalaiset ovat laajasti mukana koko hankkeessa keskittyen erityisesti valuma-aluekohtaisten kokonaisuuksien toteuttamiseen case-alueilla yhteistyössä kansallisten hankkeiden kanssa. Lisäksi suomalaiset tahot ovat mukana politiikkasuositusten laadinnassa sekä yhteydenpidossa hankkeeseen myöhemmin liittyviin venäläisiin ja valkovenäläisiin kumppaneihin.
Suomessa Waterdrive konkretisoitui Porvoon joen valuma-alueella, jossa Etelä-Suomen Salaojakeskus on tehnyt kokonaisvaltaista valuma-alueen vesienhallinnan suunnittelua Gammelbackan, Karjalaiskylien ja Loviisanjoen alueilla.
Tiivistelmä valuma-aluelähtöisestä toimintamallista, jonka hanke esitteli yhdessä Euroopan suurimmista tiedekonferensseista (IAHR 2020, https://iahr2020.pl/).
Hankkeen toimenpiteiden kohdealueet.
Osana WATERDRIVE -hanketta toteutettin video kalatalouden, yhdyskuntarakentamisen sekä maatalouden näkökulmista vesienhallinnan toimenpidekokonaisuudessa. Eri asiantuntijoiden välisen sektorit ylittävän yhteistyön ja verkostoitumisen avulla on mahdollista sovittaa yhteen maankäytön, vesienhoidon ja luonnon monimuotoisuuden tavoitteita.
Katso video tästä linkistä: https://youtu.be/EacV9lnygc8
Hankkeen toteuttajat
Kansainvälinen WATERDRIVE-hanke toi yhteen asiantuntijoita kaikista Itämeren alueen maista (Suomi, Ruotsi, Tanska, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Saksa ja Venäjä). Suomesta hankkeeseen osallistuvat Suomen ympäristökeskus, Salaojayhdistys ry, ProAgria Etelä-Suomi ry, Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry /Etelä-Suomen Salaojakeskus, BSAG ja Luonnonvarakeskus. Hankkeelle myönnettiin rahoitusta EUn Interreg Itämeriohjelmasta 2,1 milj. euroa ja sen kesto oli 1.1.2019–31.12.2021. Hanketta koordinoi Ruotsin maatalousyliopisto SLU.