Onko kuumasta vedestä isosorsimon nujertajaksi?

Julkaistu: 03.09.2020
Kategoriat: Loimijoki

 

Valkea höyry nousee Loimaan Lappijoen isosorsimokasvuston seasta. Musta paita ja ruskea huopahattu vilahtelevat kasvuston lomassa. Mitä ihmettä on tekeillä? Umpeenkasvaneella joella kokeillaan viheliäisen vieraslajin isosorsimon nujertamista kiehuvan kuuman veden avulla. Menetelmästä on hyviä kokemuksia kuivalla maalla rikkaruohojen ja vieraslajien torjunnassa, mutta vesikasveille menetelmää kokeillaan ensimmäistä kertaa.

Vesikasvitilanne Loimaan Lappijoella on päässyt vaikeaksi. Jokiuomaa on hankala enää edes erottaa vihreästä kasvimatosta, joka jatkuu yhtenäisenä joenpenkalta toiselle. Jokiuoman on vallannut herkästi leviävä vieraslaji isosorsimo. Vielä kymmenisen vuotta sitten uomassa oli mahdollista soudella ja aiemmin myös ravustaa ja kalastaa. Nyt uoma on käytännössä käyttökelvoton.

Katso video umpeenkasvaneesta uomasta Ylen jutusta: yle.fi/uutiset/3-11503814

 

joki vesikasvi isosorsimo
Isosorsimo on kasvanut Lappijoen uoman täysin umpeen. Uoman keskellä näkyy pieni järvikortteen valtaama väylä, joka on niitetty alkukesästä. Punaisilla kepeillä on merkitty alueet ennen vesikasvien poistokokeilun aloittamista.

Asukkaat etsivät keinoja joen kunnostamiseen

Lappijoen varrella on kymmenkunta kiinteistöä. Asukkaat ovat yrittäneet pitää uomaa auki niittämällä. Urakka alkoi kuitenkin tuntua mahdottomalta ja asukkaat päättivät ottaa yhteyttä Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen Loiku-hankkeeseen neuvojen saamiseksi. Yhteistuumin todettiin Lappijoen tilanteen olevan jo sen verran huono, että toimiin pitää ryhtyä pikaisesti. Asukkaat perustivat Lappijoelle suojeluyhdistyksen ja ovat hakeneet rahoitusta kunnostussuunnitelman tekemiselle.

Villi idea uudesta kunnostusmenetelmästä

Käytännön miehinä isännät eivät kuitenkaan jääneet kunnostussuunnitelman valmistumista odottelemaan, vaan päättivät kokeilla jotain samoin tein. -Näin lehdessä jutun, jossa rikkaruohoja poistettiin kuumalla vedellä. Ajattelin, että mikseikös menetelmää voisi kokeilla myös isosorsimoon ja soitin suoraan laitteen kehittäjälle Kimmo Kärjelle Iisalmeen, kertoo Lappijoen Kaltonojan vesialueen suojeluyhdistyksen puuhamies Veli-Jussi Markkula. Kärki innostui asiasta välittömästi ja jo viikon päästä menetelmää testattiin käytännössä Lappijoen rannalla.

Koealat niiton ja vesikäsittelyn vertailemiseksi

Aurinkoisena perjantaiaamuna kokoonnuttiin Haaroisten kartanon rantaan. Pienen tuumailun jälkeen päädyttiin tekemään rantaan kaksi koealaa, joissa molemmissa toinen kohta käsiteltiin kuumalla vedellä ja toinen perinteisesti niittämällä. Alat merkittiin maastoon punaisilla kepeillä. Ensi kesänä voidaan sitten seurata, kasvaako isosorsimo eri tavalla vedellä käsitellylle ja niitetylle alueelle.

Kuuma vesi tehokas ja turvallinen käsittelymenetelmä

Kuumalla vedellä kasvuston käsittely etenee samaa vauhtia kuin viikatteella niittäminen viereisellä koealalla. Sakea höyry ja märän ruohon haju kertovat työ edistymisestä. -Eikö saman homman voisi hoitaa painepesurilla, huikkaa naapurin rouva joen penkalta. -Ei voi, vastaa Kimmo Kärki. Painepesurissa tavoitteena on hienojakoinen ja voimakas vesisuihku, joka irrottaa lian. Kasvien käsittelyssä pyritään johtamaan mahdollisimman suuri määrä kiehuvan kuumaa vettä kasvuston päälle. Näinkin isoja alueita käsiteltäessä tarvitaan jo teollisuustason laitteistoa. Lappijoella käytettyyn laitteeseen mahtuu vettä 300 litraa ja yhdellä säiliöllisellä saatiin käsiteltyä vajaa 20 neliötä tiheää kasvillisuutta.

 

mies käsittelee vesikasveja kuumalla vedellä
-Vesimenetelmä on turvallinen käyttää, vaikuttavana aineena on puhdas 100 asteinen vesi, kertoo Kimmo Kärki Eco weedkiller -yrityksestä työn lomassa.

 

joki vesikasvi isosorsimo
Vasemmalla kuumalla vedellä käsitelty alue ja oikealla niitetty alue. Niittojäte kerättiin kasalle pellon reunaan. Seuraavana kesänä voidaan seurata, eroaako kuumalla vedellä käsitelty ja niitetty koeala toisistaan ja miten kuumalla vedellä käsittely vaikuttaa niitetyn massan maatumiseen.

 

Tutustu Eco weedkiller -laitteistoon www.ecoweedkiller.com

Yhteistyöllä Loimijoki kuntoon (Loiku) -hanke kvvy.fi/loiku

 

 

Teksti ja kuvat: Ympäristöasiantuntija Satu Heino, Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry

 

Blogikirjoitus on osa Yhteinen Loimijoki -työtä. KVVY ry koordinoi vesienhoidon edistämistä Loimijoen alueella ja toteuttaa erilaisia neuvonta- ja kunnostushankkeita yhteistyössä alueen kuntien, Ely-keskusten ja muiden sidosryhmien kanssa. Tutustu tarkemmin kvvy.fi/loimijoki.

Soita meille Soita meille