Keurusselän valuma-alueen kunnostushanke
Keurus-hankkeessa on toteutettu lähes kymmenen valuma-alueen kunnostuskohdetta, ja suunnitteilla on toistakymmentä uutta. Esimerkkejä jo tehdyistä kunnostuksista:
Keurus-hankkeen ensimmäinen vaihe toteutettiin vuosina 2021-2022 (loppuraportti). Jatkohanke käynnistyi keväällä 2023 ja jatkuu kesäkuun puoliväliin 2025. Se sai avustusta Ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen maa- ja metsätalouden vesienhallintaohjelman kautta. Lisää rahoittajista tämän sivun alalaidassa.
Liity hankkeen sähköpostilistalle niin saat ajantasaista tietoa tapahtumista! Lähetä sähköpostiosoitteesi: yhdistys@kvvy.fi
Vesienhoidon edistäminen
On tärkeää pyrkiä turvaamaan Keurusselän vielä toistaiseksi hyvä ekologinen tila. Keski-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelmassa on arvioitu, että tila on vaarassa laskea tyydyttäväksi mikäli ei toteuteta vesiensuojelutoimia. Ravinnekuormituksen seurauksena Keuruselällä ja alueen muissa järvissä voi paikoin olla ajoittain sinileväkukintoja. Valuma-alueen laajoilta, suurelta osin voimaperäisesti ojitetuilta turvemailta huuhtoutuvan humuskuormituksen seurauksena Keuruun reitin vesistöt kärsivät tummumisesta ja happamuudesta. Virtavesissä ajoittain hyvinkin alhainen pH heikentää mm. taimenen elinolosuhteita. Kiintoainekuormituksen vuoksi monet vesistöt ja niiden virkistyskäyttäjät kärsivät myös liettymisestä. Kiintoaine- ja ravinnekuormitus aiheuttaa paikoin alueen järvien ja lahtialueiden mataloitumista ja umpeenkasvua.
Oheisessa karttakuvassa näkyy valuma-alue, jolla Keurus-hanke toimii.
Puhtaat vesistöt ovat yksi alueen vetovoimatekijöistä ja vaikuttavat siten myös elinkeinoelämään. Keurus-hankkeessa sovitetaan vesienhoidon tarpeita yhteen alueen tuotantotalouden ja elinkeinotoiminnan kanssa. Voimallisten ojitusten, virtavesien perkaamisen ja turvekerroksen poiston seurauksena Keurusselän valuma-alueen vedenpidätyskyky on heikentynyt. Tehokkaan kuivatuksen vuoksi tulvakausina vedenkorkeudet ovat kasvaneet ja alivesijaksot pidentyneet, mikä heijastuu haitallisina vedenkorkeusvaihteluina Keurusselällä. Maa- ja metsätalousalueilla esiintyy ongelmia ajoittain kuivuuden, ajoittain märkyyden kanssa. Tällaiset tilanteet tulevat yhä lisääntymään, kun sään ääri-ilmiöt yleistyvät ilmastonmuutoksen myötä. Myös taajamien hulevesien hallinnassa on haasteita, esimerkiksi Keuruulla on esiintynyt kaupunkitulvia. Vesitalouden hallintaan on siis monta hyvää syytä kiinnittää huomiota.
Valuma-alueen kunnostussuunnittelu ja vesienhallintaratkaisujen toteuttaminen
Pilottihankkeessa laadittiin valuma-alueen kunnostukselle toteutussuunnitelmia, joissa yhdistettiin kestävän maankäytön toimintatavat, vesienhoito ja huomioitiin myös kalatalous. Keurus2-jatkohankkeessa tätä työtä on jatkettu ja viety suunnitelmia käytännön toteutukseen yhteistyössä maanomistajien ja muiden sidosryhmien kanssa..
Kunnostustoimiin on saatavissa avustusta monen eri kanavan kautta. Rahoitus edellyttää asiantuntijan laatimaa suunnitelmaa. Hankkeessa on laadittu vesienhallintasuunnitelmia maa- ja metsätalousalueelle sekä taajama-alueelle sekä autettu rahoitushakemusten tekemisessä. Myös Keurus-hanke on osallistunut kunnostustoimien käytännön toteutuksen rahoitukseen. Hanke dokumentoi vesienhallintarakenteiden toteutuksen vaiheineen sekä seuraa niiden toimintaa ja vaikuttavuutta. Hanke on esimerkiksi ottanut kunnostuskohteista runsaasti kuvamateriaalia ja tutkinut vedenlaatua ottamalla vesinäytteitä.
Sidosryhmätyö
Alueen kumppanuus- ja yhteistyöverkosto on keskeisessä roolissa vesienhallinnan ja -suojelun sekä kalaston tilan edistämisessä avoimen viestinnän ja tiedonvaihdon kautta. Keurus-hanke kokoaa ja jalostaa vesienhallinnassa tarvittavaa tietoa Keurusselän valuma-alueesta ja vesistöistä. Tämä auttaa sidosryhmiä hahmottamaan kokonaisuuksia ja toimenpiteiden tarpeita. Vesienhoitotyö luo samalla myös yhteisöllisyyttä ja esimerkiksi virkistää kylätoimintaa.
Hankkeen rahoitus
Keurusselän valuma-alueen kunnostushanke on Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry:n (KVVY Yhdistys) ja Keski-Suomen vesi ja ympäristö ry:n (KSVY) yhteistyöhanke. Pilottivaihetta vuosina 2021-2022 rahoitti Maa- ja metsätalousministeriö ja Ympäristöministeriö maa- ja metsätalousalueiden vesienhallinnan edistämisvaroista Keski-Suomen ELY-keskuksen kautta. Jatkohanke sai keväällä 2023 rahoitusta 15.6.2025 saakka Ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen maa- ja metsätalouden vesienhallintaohjelman kautta. Keurus-hankkeen rahoitukseen ovat osallistuneet hankkeessa kumppaneina toimivat Keuruun ja Mänttä-Vilppulan kaupungit, Multian kunta sekä Neova Group ja UPM Metsä. Ota yhteyttä, jos olet kiinnostunut tukemaan esimerkiksi kunnostustoimenpiteiden toteutusta!